Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Χρόνια Πολλά!!!


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
 
Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα "κατασφραγίσας το μέτωπο αυτού δια του σταυρού", να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο "μεγέθει σώματος και ρώμη τους κατ΄ αυτόν υπεβάλλων". Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό που παρευρίσκετο στο στάδιο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά ("λόγχη τρωθείς την πλευράν").

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί παρέλαβαν το μαρτυρικό λείψανο και το έθαψαν και πάνω στο τάφο το 412 ο έπαρχος του Ιλλυρικού Λεόντιος "την τε δόξαν λαμπρός, την τε προς τον Χριστόν πίστιν μάλα θερμός", έκτισε ναό "μέσον του σταδίου και του δημοσίου λουτρού κάλλιστα διηρημένου".

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο, σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου, να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός πάνω από τον τάφο του. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.


Μεγάλη γιορτή η αυριανή μιας και ο Άγιος Δημήτριος είναι από τους πιο γνωστούς αγίους της Εκκλησίας μας....

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όσους και όσες που γιορτάζουν...

4 σχόλια:

aoratos είπε...

Η 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 1912 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΖΩ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ.

rose-oil είπε...

@ aoratos

Θεσσαλονίκη μένεις? Τώρα σε συμπαθώ ακόμη περισσότερο...

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλη τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της...

Φιλιά!!!

aoratos είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΦΥΣΙΚΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ , ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

rose-oil είπε...

@ aoratos

Ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ....

Φιλιά!!!