Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Whitney Houston - «Η Φωνή» Σιώπησε...

Την αποκαλούσαν «Η Φωνή» για τις απίστευτες δυνατότητες και την ποιότητα της φωνής της, που την ανέδειξαν ως μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της ποπ μουσικής. Το 2009 μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ως η τραγουδίστρια με τα περισσότερα βραβεία, συνολικά 415. Οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η Whitney Elizabeth Houston γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1963 σε μία μεσοαστική γειτονιά του Νιούαρκ της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ. Ήταν το τρίτο και νεώτερο παιδί του John Russell Houston, στελέχους στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της τραγουδίστριας των γκόσπελ Cissy Houston. Η νεαρή Whitney ακολούθησε από νωρίς την οικογενειακή παράδοση. 

Στα 11 της άρχισε να τραγουδά στην παιδική χορωδία της ενορίας της και στα 15 συνόδευε τη μητέρα της σε συναυλίες, αλλά και διάφορους άλλους. Παράλληλα, ασχολείτο με το μόντελινγκ και συμμετείχε ως ηθοποιός σε τηλεοπτικές σειρές. 

Το 1982, στην πρώτη της ηχογράφηση ως τραγουδίστρια, συμμετείχε στον δίσκο One Down του πειραματικού τζαζ-φανκ σχήματος Material, του οποίου ηγείτο ο Bill Laswell. Την επόμενη χρονιά ο πρόεδρος της Arista, Clive Davis, την άκουσε να τραγουδά σε ένα Night Club και την ενέταξε στο δυναμικό της εταιρείας του. Το πρώτο της σινγκλ ντουέτο με τον Τέντι Πέντεγκρας κυκλοφόρησε το 1984 με τίτλο Hold Me, χωρίς να καταφέρει να γνωρίσει επιτυχία. 

Στις 14 Μαρτίου 1985 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο Whitney Houston, για πολλούς το καλύτερό της. Ο δίσκος πούλησε 13 εκατομμύρια αντίτυπα, ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνιδα. Και το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο Whitney, που κυκλοφόρησε στις 2 Ιουνίου 1987, σημείωσε μεγάλη επιτυχία κι έγινε το πρώτο άλμπουμ από τραγουδίστρια που πήγε απευθείας στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Τέσσερα τραγούδια από το άλμπουμ (I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me), Didn’t We Almost Have It All, So Enotional και Where Do Broken Hearts Go) ανέβηκαν στο Νο1 και μαζί με τα τρία Νο1 από το προηγούμενο άλμπουμ της δημιούργησαν ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ επτά συνεχόμενων τραγουδιών στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών. 

Στις 6 Νοεμβρίου 1990 κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο I’m Your Baby Tonight, με πιο αδύνατο υλικό σε σχέση με τα δύο προηγούμενά της. Παρόλα αυτά πούλησε 4 εκατομμύρια αντίτυπα και ανέδειξε δύο Νο1 (I’m Your Baby Tonight, All the Man That I Need). 

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η αστραφτερή καριέρα της άρχισε να φθίνει, εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η ίδια είχε παραδεχτεί δημόσια ότι έκανε χρήση κοκαΐνης, μαριχουάνας και χαπιών. Η φωνή της σύντομα έχασε την κρυστάλλινη χροιά της, αδυνατώντας να πιάσει τις υψηλές νότες. Οι πωλήσεις δίσκων μειώνονταν, ενώ η δημόσια εικόνα της, αλλά και η φωνή της, δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα. 

Το 1992 πρωταγωνίστησε δίπλα στον Κέβιν Κόστνερ στην ταινία Ο Σωματοφύλακας (The Bodyguard), που πήγε πολύ καλά στο ταμείο και ανέδειξε μία μεγάλη επιτυχία, τη διασκευή του τραγουδιού της Dolly Parton I Will Always Love You, που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ποπ μουσικής για τραγουδίστρια. 

Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Bobby Brown, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, την Bobbi Kristina. Από το Σεπτέμβρη του 2006 ήταν σε διάσταση ενώ τον Απρίλιο του 2007 βγήκε το διαζύγιο τους με την ίδια να αναλαμβάνει την κηδεμονία της 14χρονης τότε κόρης τους. Τρία χρόνια μετά το χωρισμό της η τραγουδίστρια μίλησε για τον γάμο που της κατέστρεψε τη ζωή και παραδέχτηκε ότι: «Ο Bobby ήταν το ναρκωτικό μου. Ήμουν εξαρτημένη!». 

Η Whitney Houston γνώρισε μεγάλη επιτυχία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 2000, πουλώντας εκατομμύρια άλμπουμ και ερμηνεύοντας δεκάδες επιτυχίες. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια. 

Στις 11 Φεβρουαρίου 2012, την παραμονή της απονομής των Βραβείων Γκράμι, στην οποία η Whitney Houston θα συμμετείχε, βρέθηκε νεκρή στο μπανιέρα της πολυτελούς σουίτας της στο Hilton του Benerly Hills. Ήταν 48 ετών. 

Τι να πει τώρα κανείς γι' αυτήν την υπέροχη γυναίκα; Έζησε τα πάντα πολύ γρήγορα. Και δυστυχώς, οι άνθρωποι που ζουν έντονα και φτάνουν στην κορυφή από πολύ μικρή ηλικία έχουν δύο κοινά: α) ζουν δυστυχισμένα και β) πεθαίνουν τραγικά νέοι. Δυστυχώς, η Whitney επιβεβαίωσε αυτόν τον κανόνα. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την κρυστάλλινη χροιά της θα αργήσουμε να την συναντήσουμε σε άνθρωπο, αν την συναντήσουμε ποτέ. Η Whitney αδιαμφισβήτητα έγραψε τη δική της ιστορία στο χώρο του θεάματος, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά καιρούς. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη προκειμένου να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Από ότι φάνηκε όμως δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, θα κλείσω με τα λόγια της Whitney, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε κατά βούληση είτε να δημιουργήσουμε είτε να καταστρέψουμε τον εαυτό μας.

«Ο μεγαλύτερος δαίμονας είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Είμαι ταυτόχρονα η καλύτερη φίλη του εαυτού μου, αλλά και η χειρότερη εχθρός του». 

Whitney Houston


Δεν υπάρχουν σχόλια: