Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ελλάδα...Όλα εδώ ξεκίνησαν κι εδώ θα καταλήξουν! (Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί)


Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη 
το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, 
διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, 
την παρανομία ως ελευθερία, 
την αναίδεια του λόγου ως ισότητα 
και την αναρχία ως ευδαιμονία.

Ισοκράτης


Ουάσιγκτον, Σεπτέμβρης 1974
Henry Kissinger: "Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθή. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας".

Και τι έχουμε σήμερα; Μια Ελλάδα ρημαγμένη με καταθλιπτικούς Έλληνες. Αγαπητοί μου φίλοι, μας ξεπούλησαν γιατί όλοι τους είναι προδότες, προδότες της γλώσσας μας, της θρησκείας μας, της φυλής μας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας μας. Είναι άνθρωποι που δεν γεννήθηκαν εδώ, δεν μεγάλωσαν εδώ, δεν γαλουχήθηκαν εδώ, δεν ξέρουν τι πάει να πει να είσαι Έλληνας, δεν ξέρουν τι πάει να πει ήθος και αρχοντιά, δεν ξέρουν τι πάει να πει ανθρωπιά, δεν ξέρουν τι πάει να πει δημοκρατία, δεν ξέρουν τι πάει να πει ελευθερία. Μας έχουν κάνει άρρωστους, να θέλουμε το άσχημο και να ποθούμε το κακό. Ποιοι; Εμείς οι Έλληνες, που κατασκευάσαμε τον Παρθενώνα, που γράψαμε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, που ξεκινήσαμε από την Μακεδονία μας (τη δίκη μας και όχι αυτήν που καπηλεύονται οι Σκοπιανοί...) και κατακτήσαμε όλον τον κόσμο, που ξέρουμε τι θα πει ήλιος και θάλασσα, τι θα πει να γεύεσαι το γλυκό κρασί απ' το αμπέλι του Διονύσου, να θαυμάζεις τη Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου, το Δισκοβόλο του Μύρωνα. Εμείς, που μένουμε εκστατικοί μπροστά στην τελειότητα του «Δορυφόρου» που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Πολύκλειτο και θεωρείται σταθμός στην γλυπτική. 

Εμείς που ξέραμε να πολεμάμε γενναία και να κατατροπόνουμε τον εχθρό, τώρα έχουμε γίνει σαν ποντικάκια που τρέμουν να βγουν από τη φωλιά τους, μήπως και τα αρπάξει ο γερο-γάτος που παραμονεύει απ' έξω. Μέχρι και ο Αδόλφος Χίτλερ στον λόγο πού εκφώνησε στις 10/5/1941 είπε: "Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον…". 

Στην Ελλάδα όλοι οι βάρβαροι ήρθαν να μας κατακτήσουν και, τελικά, έπεσαν όλοι και προσκύνησαν το μεγαλείο του πολιτισμού μας. 

Επομένως, πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου "Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του". Έτσι θα παίρνουμε δύναμη και κουράγιο να αγωνιζόμαστε στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Εμείς οι Έλληνες που έχουμε την ομορφότερη, την πλουσιότερη και πιο πολύπλοκη γλώσσα στον κόσμο φτάσαμε στον σημείο να την απαρνηθούμε. Απαρνηθήκαμε ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας, αυτό που εκφράζει τον τρόπο σκέψης μας. Η γλώσσα μας δεν μιμείται, δημιουργεί. Και όμως, εμείς ξεχάσαμε να μιλάμε την γλώσσα μας, μια γλώσσα που αποτελεί το μοναδικό μέλος ενός ανεξάρτητου κλάδου της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών. 

Στην ελληνική γλώσσα, έχουμε γραπτά κείμενα από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα. Η ελληνική γλώσσα που υπήρξε στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Μεσόγειο και στην Νότια Ευρώπη κυρίως εξαιτίας του πλήθους των αποικιών που είχαν ιδρυθεί από τους Έλληνες στις ακτές της Μεσογείου και έφτασε να είναι η γλώσσα του εμπορίου ακόμα και μέχρι τα τέλη της Αλεξανδρινής περιόδου, έφτασε στο σημείο να αντικατασταθεί από τα greeklish. Δυστυχώς, τα νέα παιδιά δεν γνωρίζουν ούτε την ορθογραφία ούτε την ετυμολογία των λέξεων. Μια γλώσσα που επιβίωσε εδώ και τόσους αιώνες σήμερα σβήνει με τόσο άδοξο τρόπο, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι τα ελληνικά είναι ξεπερασμένα. Αν μιλάς ελληνικά, δεν είσαι "in" και "cool".

Δυστυχώς, ξεπουλάνε την πατρίδα μας κάθε μέρα και εμείς είμαστε θεατές στην ίδια μας τη ζωή. Έχει γεμίσει η τηλεόραση (τι χαζοκούτι και αυτό!!!!) με τουρκικά σήριαλ. Με πονάει αυτό. Με πονάει να βλέπω ηλικιωμένους και νέους να πορώνονται με αυτές τις σειρές. Λες και δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό να κάνουν από το να κάθονται και να αποχαυνώνονται σε αυτά τα άθλια έργα. Τι πολιτισμό έχει να μας επιδείξει η Τουρκία; Τι αξίες έχει αυτός ο λαός; Βάρβαροι και απολίτιστοι ήταν και έτσι θα παραμείνουν, άσχετα αν σήμερα ο λύκος φοράει στολή αρνιού, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. Όπου και αν πας από τον Πόντο μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας χρησιμοποιούν τον ελληνικό πολιτισμό για να έχουν τουρισμό. Και εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Το ελληνικά Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού είναι αδιάφορα. Κλείνουν τα μνημεία και τα μουσεία μας. Έρχονται οι τουρίστες και βλέπουν πόρτες ερμητικά κλειστές. Είναι ντροπή σ' αυτήν την χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός, εμείς να έχουμε γίνει απολίτιστοι. Και οι πραγματικά απολίτιστοι να υπερηφανεύονται για την δήθεν πρόοδό τους. Ας μην ξεχνούν όμως όλοι αυτοί τα λόγια του Βόλφγκανγκ Γκαίτε: "Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη". 

Που είναι η πίστη των Ελλήνων; Κάποτε οι πρόγονοί μας πίστευαν στους δώδεκα Θεούς και, μάλιστα, όχι απλά πίστευαν, αλλά ήταν απολύτως θερμοί, καμία χλιαρότητα. Παντού έκτιζαν ναούς και έκαναν τελετές. Έπειτα, σ' αυτόν τον τόπο πάτησε το πόδι του ο Απόστολος Παύλος και μας γνώρισε τον "Άγνωστο Θεό" των αρχαίων. Οι Έλληνες δέχτηκαν τη νέα θρησκεία και αυτή η νέα θρησκεία τους βοήθησε σε κάθε δυσκολία. Το 1821 οι αγωνιστές μας πρώτα πήραν την ευλογία του Θεού και μετά ξεκίνησαν την Επανάσταση. Είχαν βαθιά πίστη στην Παναγία μας ότι θα είναι στο πλευρό τους. Σήμερα, που είναι η πίστη μας; Αποχαυνωθήκαμε από την κοσμικότητα και το Life style, έχουμε καταστεί πνευματικώς νεκροί. Στην εκκλησία πηγαίνουν κυρίως οι ηλικιωμένοι. Ελάχιστοι νέοι εκκλησιάζονται, νηστεύουν και κοινωνούν. Που είναι οι νέοι άνθρωποι σήμερα; Στα μπαρ και στις καφετέριες; Στις Εθνικές γιορτές οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε. Μάλιστα, αντί να ντραπούν για την άγνοιά τους γελούν και ειρωνεύονται. Οι νέοι σήμερα δεν παντρεύονται για να δημιουργήσουν νέες οικογένειες, ούτε υπάρχουν προγράμματα στήριξης και ενθάρρυνσης των νέων. Προτιμούν τον εύκολο δρόμο, να γυρίζουν από 'δω και από εκεί με τον έναν και τον άλλον, παρά να δεσμευτούν και να κάνουν μια συγκροτημένη οικογένεια. Η πίστη μας χάθηκε. Δεν εμπιστευόμαστε την πρόνοια του Θεού. Παλιά, δεν έβρεχε και ο παπάς έκανε λιτανεία την εικόνα και ερχόταν βροχή. Σήμερα, αν το πεις αυτό θα σε περάσουν για οπισθοδρομικό. Κοιτάζουν όλοι την ΕΜΥ. 

Και φτάσαμε σε ένα σημείο όλοι οι Έλληνες να κατηγορούμε τους ξένους για την δική μας κρίση. Τι μιζέρια!!! Στη χώρα που γεννήθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία και η ελευθερία, εμείς καθόμαστε και μιζεριάζουμε και κατηγορούμε τους άλλους για τα δικά μας λάθη. Ο Jean-Paul Sartre είπε πολύ σωστά ότι ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος. Είχαμε μάθει να παίρνουμε ότι μας δίνουν και τώρα γιατί παραπονιόμαστε που μας τα παίρνουν πίσω; Με δανεικά ζούσαμε και ζούμε. Και το χειρότερο; Πηγαίνουν κάποιοι και αυτοκτονούν. Δεν σκέφτονται καν τις συνέπειες των πράξεών τους. Τι θα απογίνουν τα παιδιά και οι γυναίκες τους; Αδιανόητα πράγματα συμβαίνουν και κανείς, μα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. 

Ο Εμμάνουελ Καντ είπε να μη δέχεσαι ευεργεσίες χωρίς τις οποίες μπορείς να ζεις. Εμείς μπορούσαμε να ζούμε με τα απλά όπως ζούσαν και οι πρόγονοί μας, αλλά επιθυμήσαμε τα πολλά που μας έταζαν οι "ευεργέτες" μας. Αν και αποδείχθηκε στην ιστορία μας ότι οι σύμμαχοί μας δεν ήταν πάντα φίλοι μας. Κοίταγαν μάλλον τα δικά τους συμφέροντα. Επομένως, τώρα γιατί να φερθούν διαφορετικά; Οι συμμαχίες σημαίνουν υποχωρήσεις. Υποχωρήσεις που γίνονται συνήθως από το πιο αδύναμο σύμμαχο και όχι από τον ισχυρό. Άρα, για ποια ελευθερία μιλάμε; Εκείνος που έχει συμμάχους, ήδη δεν είναι και πολύ ελεύθερος (Χάρυ Τρούμαν).

Σήμερα που ο Έλληνας έχασε την υπόληψη και την αξιοπρέπειά του ζητιανεύοντας και τρώγοντας από τα σισσίτια, συνειδητοποιεί τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ελεύθερος. Όταν έτρωγε και περνούσε καλά, φυσικά, δεν συνειδητοποιούσε τι σημαίνει ελευθερία και τι να είσαι υπόδουλος σε άλλους.

Έχουμε και άχρηστους πολιτικούς. Πουλημένοι όλοι. Μας ειρωνεύονται και από πάνω. Μαζί τα φάγαμε, λένε, και εν μέρει έχουν δίκαιο. Διόριζαν και διόριζαν ως πότε πια; ΕΛΕΟΣ!!! Είμαστε η χώρα των αξιοποιημένων αναξιοτήτων και των αναξιοποίητων αξιών (Βασίλης Ραφαηλίδης). Στην Ελλάδα των 10.000.000 λίγοι δουλεύουν πραγματικά. Οι περισσότεροι είναι διορισμένοι στο δημόσιο, εκ των οποίων πολλοί είναι ακατάλληλοι για τη θέση στην οποία βρίσκονται, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι ανάπηροι (όχι κανονικοί, αλλά με πλαστά χαρτιά) και συνταξιούχοι. 

Λένε φοροδιαφεύγει ο Έλληνας. Εδώ υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά γιατί δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Είναι τεμπέλης ο Έλληνας. Τον έκαναν τεμπέλη, γιατί εδώ και 30 χρόνια του έδιναν χρήματα με το τσουβάλι. Έχουμε χωράφια και δεν καλλιεργούμε τίποτα. Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Το διανοήσε; Η Ελλάδα. Με τόσο ήλιο, με τόση γη, με τόσο καθαρό αέρα και δεν παράγει τίποτα. Φέτος, που είναι ο τουρισμός; Ούτε τουρίστες είχαμε. Κάποτε η Μελίνα Μερκούρη είπε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Μας τον κατέστρεψαν και αυτόν.

Για να μην μιλήσω για την παιδεία μας. Η παιδεία που έγινε εκπαίδευση και η εκπαίδευση ένα μηδενικό. Σ' αυτήν την χώρα που γεννήθηκαν τα Σχολεία, τα Γυμναστήρια, η Αριθμητική, η Γεωμετρία, η Ιστορία, η Ρητορική, η Φυσική, η Βιολογία, η Ανατομία, η Υγιεινή, η Διακοσμητική, η Ποίηση, η Μουσική, η Τραγωδία, η Κωμωδία, η Φιλοσοφία, η Αστρονομία, σήμερα τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα. Ούτε βιβλία έχουν τα δόλια. Αν δεν πιάσεις το βιβλίο να το νιώσεις, να το μυρίσεις, πως θα το αγαπήσεις; Πως θα θελήσεις να μάθεις; Σήμερα, μαθαίνουν στα παιδιά ότι τους συμφέρει. Έρευνα... Αλήθεια, υπάρχει; 

Ούτε Υγεία έχουμε. Στη χώρα του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού οι άνθρωποι παίρνουν γεννόσημα, διότι η πολιτεία είναι ανίκανη να παρέχει φάρμακα και ένα αξιοπρεπές σύστημα Υγείας στους πολίτες της. 

Ξαφνικά, από την εξαθλίωση του πολέμου και την φτώχεια της προσφυγιάς, έμαθε ο νεοέλληνας να ζει στα πλούτη και τις ανέσεις. Η φτώχεια όμως τους εξασφάλιζε την ελευθερία, μιας και οι επιθυμίες και οι περιουσίες είναι τα πιο ισχυρά δεσμά. Ανόητε, τίποτε δεν ήταν δικό σου. Σου δάνειζαν χρήματα για να σου πάρουν και το σπίτι που έχτισες και το χωράφι του πατέρα σου και το αμπελάκι του προπάππου σου. Σε καλομάθαιναν για να σε κάνουν σκλάβο τους, να σ' έχουν αλυσοδεμένο. Είχαν και συνεργούς βλέπεις, όλους αυτούς που ψήφιζες εδώ και χρόνια. Σου υπόσχονταν ανέσεις, διορισμούς, χρήματα και εσύ το πίστευες το παραμυθάκι τους, γιατί έτσι σε βόλευε και σένα. Γιατί να κουράζεσαι όταν μπορείς να πάρεις διακοποδάνειο και να πας στο Ντουμπάι; Τώρα γιατί δυσανασχετείς και αυτοκτονείς; Ο Θεός δεν είπε στον Αδάμ με τον ιδρώτα του κορμιού σου θα βγάζεις το ψωμί σου και εσύ Εύα θα γεννάς με πόνους τα παιδιά σου; Αλλιώς, θα έλεγε στον Αδάμ Κάτσε άραξε και οι τραπεζίτες θα σου δανείζουν όσα θες, όπως τα θες και όποτε τα θες. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να τους τα επιστρέψεις ποτέ. Και εσύ Εύα αγόρασε γούνες, διαμάντια, πόρσε, βίλες και κάνε μόνιμα παρέα με την Πάρις Χίλτον.

Είναι τραγικό. Ξεπουλήσαμε τα πάντα. Έχουμε και τον συνδικαλισμό που μας πάει χρόνια πίσω. Το κάθε ανθρωπάκι που υπακούει σε συμφέροντα και πολλές φορές παίρνει και το κάτι τις του, υποκινεί και τους υπόλοιπους να κάνουν απεργίες. Τι κάνεις απεργία βρε; Κλείνεις λιμάνια, κλείνεις σταθμούς. Ποιος είσαι εσύ που κατεβάζεις τον διακόπτη του ρεύματος που είναι δημόσιο αγαθό; Ταλαιπωρείς τον τουρίστα που έρχεται να απολαύσει τις ομορφιές της πατρίδας σου; Είσαι πατριώτης εσύ ή σκέφτεσαι εγωιστικά μόνο το τομάρι σου; Σκέφτεσαι καθόλου τι θα απογίνουν τα παιδιά σου; Τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα ελληνόπουλα; Εσύ που είσαι σήμερα 45, 50 και 55 χρονών σκέφτεσαι τι χώρα θα τους παραδώσεις; Τι αρχές, αξίες και ιδανικά θα τους μεταλαμπαδεύσεις; Διάβασες ποτέ Αριστοτέλη και Πλάτωνα για να τους μιμηθείς; Διάβασες ποτέ Ελύτη, Ρίτσο και Καβαφη; Δάκρυσες ποτέ με τις μελωδίες του Θεοδωράκη;

Έλληνα που είναι σήμερα η ελληνικότητά σου; Η αφεντιά σου; Την έθαψες κάπου βαθιά μέσα σου και δεν την αφήνεις να βγει. Κακώς. Να δρας ελληνικά, να σκέφτεσαι ελληνικά, να μιλάς ελληνικά, να δουλεύεις ελληνικά, να ψηφίζεις ελληνικά, να πιστεύεις ελληνικά, να φιλοσοφείς ελληνικά, να μορφώνεσαι ελληνικά. Γίνε ξανά Έλληνας. Πάψε να είσαι σκλάβος αυτών που είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια σκλάβοι στον δικό σου πολιτισμό και στο δικό σου μεγαλείο ψυχής.

Τα σημερινά κράτη, οι διεθνείς οργανισμοί, τα ταμεία και οι τράπεζες που μας φέρονται με τόσο άθλιο και ανεπίτρεπτο τρόπο θα πρέπει να θυμούνται τα λόγια του Will Durant "'Όλα τα πεπολιτισμένα έθνη, εις ότι αφορά την δραστηριότητα τού πνεύματος, είναι αποικίαι της Ελλάδος" και "Όσοι αγαπούν την ελευθερίαν, την λογικήν και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα ως την λαμπράν πρωίαν τού Δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, παρ’ όλα του τα ελαττώματα, είναι η τροφή και η ζωή μας".

Επίσης, ο Henry Miller είπε "Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του".

Έχει γεμίσει η Ελλάδα λαθρομετανάστες. Ποιοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτό; Μήπως αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και απλά κοιτάζουν να φύγουν από τα δικά τους κράτη για μια καλύτερη ζωή; Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι μεγάλοι και οι σωτήρες μας τα κάνουν όλα. Λειτουργούν βάσει σχεδίου, είναι πλέον προφανές. Η πραγματική σωτηρία όμως ποια είναι; Όπως είπε και ο Νίκος Καζαντζάκης "Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;"

Ο Paul Valery είπε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι σκλάβος της εξέλιξης. Δεν υπάρχει πρόοδος που δεν καταλήγει να τον υποδουλώσει εντελώς. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Φτάσαμε στην εποχή της υποδούλωσης. Αφού εξάλειψαν όλες τις αρετές μας, μας έκαναν σκλάβους τους, είτε το θέλουμε είτε όχι. Έτσι επαληθεύονται και τα λόγια του Πατροκοσμά "Θαρθεί καιρός, που θα σας πουν να βουλωθείτε με τη βούλα του Σατανά. Να μη βουλωθείτε. Αν βουλωθείτε και στου βοδιού το κέρατο να κρυφθείτε θα σας βρουν".

Έτσι λοιπόν, ξεκινάει το "τσιπάρισμά μας". Οι συσκευές αυτές απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα υγείας, άτομα επιφορτισμένα με το καθήκον της φροντίδας εκείνων που έχουν τέτοια προβλήματα υγείας, καθώς και τους γονείς ανηλίκων. Συνοπτικά, οι υπηρεσίες επιτρέπουν στον «συνδρομητή» να λαμβάνει γνώση της γεωγραφικής θέσης αυτού που φοράει την εν λόγω συσκευή, η οποία είναι μικρού μεγέθους, μπορεί να έχει μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνει κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας (GSM), σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) και κουμπί πανικού (Πηγή: agioritikovima.gr).

Σύμφωνα, όμως, με τον Στωικό φιλόσοφο Επίκτητο "Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν είναι κύριος του εαυτού του". Και πως να είναι κύριος του εαυτού του με όλα αυτά που συμβαίνουν; Τα λόγια του Μακρυγιάννη, ο οποίος αγωνίστηκε για την ελευθερία μας το 1821 είναι πιο επίκαιρα από ποτέ "Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης".

Ωστόσο, θα κλείσω αισιόδοξα και ποιητικά αυτόν τον απολογισμό μηνών. 



Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Οδυσσέας Ελύτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: