Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μεγάλη Εβδομάδα

Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι μια απλή θρησκεία. Ο Χριστιανισμός είναι τρόπος ζωής. Ο Χριστός μας διδάσκει καθημερινά τον τρόπο για να ζούμε αρμονικά με τους συνανθρώπους μας, μας διδάσκει να αναγνωρίζουμε το ποιοι είμαστε, να φτάνουμε σε υψηλότερα επίπεδα αυτογνωσίας, μας βοηθάει να σκαρφαλώνουμε κάθε μέρα όλο και ψηλότερα στη σκάλα που οδηγεί στον Παράδεισο. Στη δική του Εδέμ είμαστε όλοι καλεσμένοι, μόνο που αυτό κάποιες φορές δεν είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε.

Μας διδάσκει ακόμη την ύψιστη μορφή αγάπης, την αυταπάρνηση, το ότι ο συνάθρωπος καμιά φορά μπορεί να είναι πιο σημαντικός μπροστά στη δική μας ασημαντότητα. Ο Χριστός είναι ο ένας και μοναδικός που μπόρεσε να μας διδάξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και πέρα από αυτόν τον χωμάτινο κόσμο που όλα είναι σκόνη στον άνεμο, την μια στιγμή έχεις τα πάντα και την άλλη είσαι γυμνός μπροστά στο φοβερό μάτι του Θεού...Φοβερό όχι από την έννοια της εκδίκησης, αλλά ως προς την αντιμετώπιση της γύμνιας μας. Από όλους μπορούμε να κρυφτούμε, ακόμη και από τον ίδιο μας τον εαυτό καμιά φορά, από το βλέμμα του Θεού, όμως, δεν μπορεί κανένας να κρυφτεί, είτε το θέλει είτε όχι.

Μας διδάσκει ακόμη ότι με την ύψιστη αγάπη, το μοναδικό αυτό συναίσθημα, το υπέρτατο, ο άνθρωπος είναι σε θέση ακόμη και τον Παράδεισο να κερδίσει. Ο καθένας μας είναι σε θέση να διεκδικήσει την ανάσταση πρώτα της αθάνατης ψυχής του και έπειτα του φθαρτού σώματός του. Η αγάπη οδηγεί σε αθανασία και αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που πρέπει να μάθουμε όλοι. Αν η αγάπη ήταν βιβλίο, θα έπρεπε να ρουφήξουμε μέχρι και τον τελευταίο τόνο, όμως είναι ζωή, μια ζωή που δεν έχει πισωγυρίσματα, έχει μόνο μετάνοια και αισιοδοξία για το μέλλον.

Στην καθημερινότητα της ζωής μας ξεχνούμε όλα αυτά που μας διδάσκει ο Χριστός. Έρχεται λοιπόν η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, η οποία είναι η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να μας θυμίσει όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα. Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού.

Η ζωή του Χριστού στη γη είναι η δική μας ζωή, η καθημερινότητά μας. Αν διαβάσει κανείς την Αγία Γραφή θα καταλάβει πολύ καλά ότι τα γεγονότα επαναλαμβάνονται. Ποιος δεν έζησε ένα παρόμοιο γεγονός με αυτό της άκαρπης συκιάς; Ποιος δεν είναι αμελής, αναβλητικός και άπιστος κάποιες φορές; Ποιος δεν έκανε λάθη στη ζωή του που μετά μετανόησε γι' αυτά, ρίχνοντας καυτά δάκρυα και ζητώντας συγχώρεση; Ποιος δεν προδόθηκε από αγαπημένους ανθρώπους του, πολλές φορές με τέτοιο τρόπο που ακόμη και το φιλί που υποδηλώνει συναισθήματα φιλίας, συμπάθειας και αγάπης να κάνει την καρδιά σου να ματώσει, όχι μόνο για τον τρόπο της προδοσίας, αλλά και ότι έγινε από έναν "δικό" σου άνθρωπο; Ποιος δεν έχει αισθανθεί έστω και μια φορά στη ζωή του ότι τον κατηγορούν άδικα και πολλές φορές αν δεν αντιδράσει εγκαίρως τιμωρείται...Ο Χριστός όμως δεν αντέδρασε, αυτή ήταν η ιερή αποστολή του, να πιει ένας αθώος το ποτήριο τούτο, για να μας πει ότι θα μας συμπεριφερθούν όπως σ' Εκείνον, αλλά να μην το βάλουμε κάτω, να μην απογοητευτούμε, είναι Εκείνος εδώ για μας, βλέπει τον αγώνα και τις προθέσεις μας, μας συμπαραστέκεται και θα μας ανταμείψει με το χρυσό στεφάνι της υπομονής...

Όλα αυτά που μόλις σας περιέγραψα αναλύονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε καθεμιά απ' τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένη και σε ένα επιμέρους περιστατικό των Παθών.


Η Μεγάλη Δευτέρα
είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, και στην παραβολή της άκαρπης συκιάς, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.


Η Μεγάλη Τρίτη
είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα.


Η Μεγάλη Τετάρτη
είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.


Η Μεγάλη Πέμπτη
είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.


Η Μεγάλη Παρασκευή
είναι αφιερωμένη στη Σταύρωση και την Ταφή του Χριστού.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Εις Άδου Κάθοδο και Ανάσταση του Χριστού.

Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και αυτό το Πάσχα να είναι για κάποιους από μας, αν όχι για όλους, η αρχή για μια νέα πνευματική ζωή, ακολουθώντας τα Άγια βήματα του Χριστού μας...

4 σχόλια:

Marios είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία,ευτυχία και πολύ μουσική..

Από μικρό κι από τρελό είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία εύχομαι! Χριστός Ανέστη!

:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

rose-oil είπε...

@ MARIOS

Χρόνια πολλά και σε σένα Μάριε...


@ Από μικρό κι από τρελό

Αληθώς Ανέστη...Ότι επιθυμείς να πραγματοποιηθεί!!!Πολλά φιλιά Μικρό...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

Χρόνια πολλά SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ...Αληθώς Ανέστη...

Φιλιά!!!