Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Αξίξει να δεις αυτή την έκθεση...
Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα την αναδρομική έκθεση "Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989" που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στο σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη, Γιάννη Τσαρούχη, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννησή του. Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη στην Αθήνα, η οποία έχει στόχο να παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του καλλιτέχνη.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις (οπτικοακουστικό υλικό, ομιλίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κ.ά.), προσφέροντας στο Ελληνικό κοινό μια σπάνια ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μοναδικά έργα ζωγραφικής και σκηνογραφίας. Δεδομένου ότι η έκθεση φιλοδοξεί να δώσει μια συνολική εικόνα του έργου του καλλιτέχνη, στο εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός ζωγραφικών έργων και σκηνογραφικών μακετών, που ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εντυπωσιάστηκα πολύ με το έργο του "4 Εποχές". Είναι τόσο όμορφο, με μία λέξη ΤΕΛΕΙΟ...Ήθελα να μπω μέσα στον πίνακα και να ζήσω για λίγο εκεί, μαζί με τις 4 εποχές...Πράγματι, ο Τσαρούχης ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης ήταν τόσο μοναδικός...Έμπαινε στην ουσία των πραγμάτων και αυτό είναι που μου αρέσει...Δούλευε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, δεν ήταν μονοδιάστατος. Εκεί βρίσκεται το μυστικό των έργων του...Όπως έλεγε και ο ίδιος: "Για να καταλάβει κανείς τη δουλειά μου, πρέπει πρώτα απ' όλα να καταλάβει ότι είμαι ερευνητής με μεγάλη περιέργεια που ενθουσιάζεται κάθε τόσο απ' τις ανακαλύψεις του για μια στιγμή και ύστερα απογοητευμένος ψάχνει αλλού".

Επίσης, έλεγε ότι η βιογραφία του καθενός είναι το έργο του. Σίγουρα, η βιογραφία του είναι τόσο μεγάλη που για να την κατανοήσει κάποιος πρέπει να τη βιώσει μέσα από τα έργα του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας άφησε μια πολύ ωραία κληρονομιά, κάτι να τον θυμόμαστε και να τον θαυμάζουμε.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14/03/2010 και το εισιτήριο κοστίζει μόνο 6 €. Σπεύσατε να την δείτε γιατί αξίζει τον κόπο...

Tsarouhis from elculture.gr on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: