Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ο Ύμνος της Αγάπης!!!


Σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο για την αγάπη. Συμβαίνουν τόσο αλλόκοτα πράγματα καθημερινά γύρω μας, ακούμε όλοι μας αρνητικές ειδήσεις, ο κόσμος  σε κάθε μήκος και πλάτος της γης έχει αγγίξει την πλήρη κατάντια...

Ο άνθρωπος έπαψε να είναι άνθρωπος, έπαψε να έχει αγνά συναισθήματα, να νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του χωρίς ανταλλάγματα. Το μυαλό μας σκέφτεται παρανοϊκά. Ακούω συνέχεια για ληστείες και βιασμούς, διαβάζω για δολοφονίες, τα μίντια κατακλύζουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα με ανόητες ειδήσεις,   όπως η οικονομική κρίση...Πλέον, η λέξη αυτή χρησιμοποιείται πάνω από μία φορά στην καθημερινότητά μας. Ακόμη και τα παιδιά μιλούν για κρίση. Το παιχνίδι των "μεγάλων" είναι πολύ καλά στημένο. Έχουν απελπίσει τον κόσμο, έχουν τρομοκρατήσει την ψυχή του. Ξυπνάει με φόβο, κοιμάται με πανικό.

Μέσα σε όλο αυτό το χάλι, εγώ θα ήθελα να σας μιλήσω για μία ξεχασμένη λέξη ή ακόμη καλύτερα για έναν ξεχασμένο τρόπο ζωής, να γεννιόμαστε από αγάπη, να μεγαλώνουμε με αγάπη, να ζούμε με αγάπη και να πεθαίνουμε μέσα στα χέρια του ανθρώπου που αγαπήσαμε περισσότερο στη ζωή μας.

Θα μου πεις ότι όλα αυτά είναι ουτοπία. Μα,  δεν είναι έτσι. Κάποτε οι άνθρωποι ήταν φτωχοί, παρόλα αυτά ήταν ευτυχισμένοι. Μέσα στη φτώχεια τους περνούσαν καλύτερα απ' ότι περνούμε εμείς σήμερα. Μη πάει το μυαλό σου μακριά. Πήγαινε απλά δυό τρεις γενιές πίσω. Οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν πολέμους, ξεριζωμούς, κατοχή, πείνα και, όμως, ήταν ενωμένοι και αγαπημένοι. Τα προβλήματα τους ένωναν, σήμερα τα προβλήματα μας χωρίζουν...

Μπορεί κάποιος να σου πει ότι η αγάπη μόνο δεν αρκεί...Και όμως η αγάπη είναι τα πάντα. Αγάπη δεν είναι το πρόσκαιρο, το παροδικό. Σε είδα, με είδες, ερωτευτήκαμε, μείναμε μαζί ένα, δύο, τρία χρόνια και μετά, ω τι κρίμα, χωρίζουμε γιατί τώρα αγαπάω κάποιον άλλο. Όχι λοιπόν. Όταν αγαπάς κάποιον σημαίνει ότι τον πονάς, τον νοιάζεσαι, θέλεις να είναι καλά, να είναι ευτυχισμένος.

Γιατί κάποιος να πιστεύει ότι η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή για να υπερπηδήσεις κάθε εμπόδιο της ζωής σου; Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν την αγάπη και δεν μπορούν να την βρουν και επειδή δεν μπορούν να την βρουν είναι δυστυχείς και, όμως, όταν κάποια στιγμή την βρίσκουν δεν την εκτιμούν.

Η αγάπη είναι το απόλυτο, το υπέρτατο συναίσθημα, το συναίσθημα της αυτοθυσίας, της συγχώρεσης, του ελέους. Χωρίς αγάπη δεν μπορείς να υπάρξεις, όλα τα άλλα συναισθήματα προέρχονται από την αγάπη. Η αγάπη είναι η βάση, όλα ξεκινούν από αυτήν. Το να μπορείς να κάνεις υπομονή σημαίνει ότι αγάπας το πρόσωπο για το οποίο κάνεις υπομονή, το να συγχωρείς σημαίνει ότι αγαπάς το πρόσωπο που συγχωρείς, το να μιλάς γλυκά και όμορφα σημαίνει ότι αγαπάς τον αποδέκτη των μηνυμάτων. Η αγάπη είναι ο σύνδεσμος της τελειότητας. 

Ακούς σήμερα τους ανθρώπους να μιλούν για το ταίρι τους λες και είναι αυτοκίνητο, λες και είναι υλικό αγαθό. Το θέλουν απλά τέλειο, ξεχνώντας ότι είναι και αυτό ένα έμψυχο ον με αδυναμίες, ελαττώματα και πάθη. Αν τους ρωτήσεις πως θέλουν να είναι το ταίρι τους σου περιγράφουν ένα ψεύτικο πλάσμα που φαντάζονται ή έχουν δει στα περιοδικά. 

Στην πραγματικότητα ο ένας πρέπει να ταπεινώνεται στον άλλον, να μιμείται τις αρετές του, αλλά και να ανέχεται τις ιδιοτροπίες του.

Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι η αγάπη είναι δώρο και μάλιστα έχει τόσο μεγάλη αξία που ξεπερνά κάθε αρετή. Η αγάπη είναι η επιθυμία   για την καλοσύνη και την ευτυχία. Αποτελεί ένα ειλικρινές κατόρθωμα του εαυτού μας, αφού από αυτήν αντλούμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε και να έχουμε καλά φυλαγμένο στην καρδιά μας ότι η αγάπη, η καλοσύνη και η υπομονή πάντα νικούν.

Ολοκληρώνοντας, σας παραθέτω τον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου στην νεοελληνική:

"Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των  ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.

Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο. Ό
ταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση, όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: