Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ηλεκτρισμός στην Υπηρεσία του Ανθρώπου



Το έναυσμά μου γι' αυτό το άρθρο ήταν η 164η Επέτειος Γέννησης του Thomas Edison, ενός ανθρώπου που για άλλους είναι φαινόμενο και για άλλους απατεώνας. Για μένα είναι απλά ένας άνθρωπος που θαυμάζω πολύ για την εργατικότητά του και την ευφυΐα του  να τοποθετεί τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή και αυτό οπωσδήποτε θέλει ταλέντο να το κάνεις.

Ο Thomas Edison, γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου του 1847 στο Milan της πολιτείας Οχάιο, χαρακτηρίστηκε ως  ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής.

Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, o φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές του Edison ήταν βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση, είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Από τα 12 χρόνια του έπρεπε να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Στα 15 του προσπάθησε να εκδώσει μια εφημερίδα και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως τηλεγραφητής στα τραίνα. Από αυτή τη θέση απολύθηκε, γιατί συνελήφθη να στέλνει το αναμενόμενο σήμα ελέγχου στον επόμενο σταθμό, αντί χειροκίνητα και με οπτική επαφή με το διερχόμενο τραίνο, αυτόματα με μια συσκευή δικής του επινοήσεως. Το 1868 υπέβαλε αίτηση για την πρώτη ευρεσιτεχνία του με ένα τηλέγραφο χαρακτήρων. Ακολούθησε μεγάλος αριθμός άλλων ευρεσιτεχνιών.

Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Βέβαια, μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία του ηλεκτρισμού ήταν το 1884 όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Edison και ο Tesla. Δύο ιδιοφυϊες, ο καθένας φυσικά με τον δικό του τρόπο. Οι σχέσεις των δυο αντρών δεν ήταν ποτέ καλές διότι ο Edison ήταν άνθρωπος πρακτικός και βασιζόταν περισσότερο στην εργατικότητα και στις εμπειρίες του, πράγμα που ερχόταν σε αντίθεση με τον Tesla που ήταν ένας άνθρωπος με ιδανικά, διανοούμενος και πιο πολύ θεωρητικός.

Ακόμα είχαν διαφωνίες στο αντικείμενο της δουλειάς τους καθώς ο Edison ήταν υποστηρικτής της χρήσης του συνεχούς ρεύματος ενώ ο Nikola υποστήριζε τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος. Φήμες θέλουν τον Edison να είχε ενοχληθεί από την ενασχόληση του Tesla με μυστικιστικές θεωρίες και πειράματα.

Ο κύκλος αυτής της αδιαμφισβήτητα έντονης συνάντησης και "ηλεκτροφόρας" επαγγελματικής συνεργασίας ολοκληρώθηκε κάπου στο 1886. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι άφησαν ιστορία και μαζί αλλά και ως ξεχωριστές οντότητες. Δύο άνθρωποι που πραγματικά αξίζει να τους θαυμάζει κανείς για τα ιδιαίτερα ταλέντα τους.

Όταν πέθανε ο Edison στις 18 Οκτωβρίου του 1931 σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανάμεσά τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων, ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο απετέλεσε τη βάση για την κατασκευή προκατασκευασμένων οικιών.

Πηγή ιστορικών στοιχείων: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: