Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Καλή Αρχή με πολλή Ελπίδα...


Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο.

Ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας και να του ανοίξουν, δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του. Έτσι θα είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι.

Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί ποδάρι, σπάζει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: "με υγεία , ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά".

Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν οι ρώγες να είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

(Απόσπασμα από το βιβλίο της δασκάλας Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη "Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Θεοφάνεια")

Φέτος οι γιορτές είχαν αλλιώτικο άρωμα...Κάναμε τη μετακόμιση, τρέχαμε με τον παππού στο νοσοκομείο - έκανε εγχείρηση, έμαθα διάφορα δυσάρεστα, όπως δυστυχήματα και διάφορα ατυχήματα, όχι κατ' ανάγκη αυτοκινητιστικά...

Τελικά, η περίοδος της προσαρμογής θα είναι μακρά, αλλά πιστεύω χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Άφησα πίσω μου τα πάντα και να πω την αλήθεια δεν με ένοιαξε καθόλου...Δεν νιώθω πικρία, δεν νοιώθω στενοχώρια. Ήταν μόνο εκείνο το διάστημα λίγο πριν φύγω που με πίεζε. Τώρα είμαι καλά.

Η αλλαγή του χρόνου ήταν εντυπωσιακή. Δύο λεπτά πριν αλλάξει ο χρόνος κόπηκε το ηλεκτρικό στην περιοχή μου, ίσως blackout, με αποτέλεσμα να γυρίσει ο χρόνος και να μας βρει υπό το φως των κεριών και των φλογών από τα κούτσουρα στο τζάκι. Βλέπαμε τα πυροτεχνήματα στον ουρανό και μπορώ να πω ότι ήταν όλα πολύ όμορφα και ρομαντικά...Μας έκανε ποδαρικό και φέτος ο πατέρας μου με το ρόδι στο χέρι, όπως προστάζει το έθιμο...Τέλος καλό, όλα καλά...

Καλή Αρχή να έχουμε
με πολλή πίστη, αγάπη και ελπίδα....


4 σχόλια:

mar9659 είπε...

Καλή Χρονιά!!
Σου εύχομαι απο καρδιάς
Η Νέα Χρονια να σου φέρει
ΑΓΆΠΗ ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ
και πολλά πολλά χαμόγελα ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ!!

rose-oil είπε...

@ mar9659

Καλή χρονιά και σε σένα αγαπητή μου φίλη...

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι για σένα σαν ένα γεμάτο, κατακόκκινο ρόδι!!!

Φιλιά!!!

ΔΗΜΗΤΡΑ είπε...

Καλή χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη, ευτυχία και γαλήνη!!!

rose-oil είπε...

@ ΔΗΜΗΤΡΑ

Καλή χρονιά και σε σένα Δήμητρα!!!

Εύχομαι η νέα χρονιά να σου φέρει ότι πραγματικά επιθυμείς...

Φιλιά!!!